És ne féljen segítséget kérni, amikor szüksége van rá

És ne féljen segítséget kérni, amikor szüksége van rá

5. Fedezze fel az alternatív terápiákat.

A Memorial Sloan Kettering Cancer Centerben, ahol Morris praktizál, az emberek hozzáférhetnek a kiegészítő és alternatív gyógyászathoz (CAM), amely magában foglalja a gyógynövény- és táplálkozási terápiákat.

„Az emberek mindig olyasmit keresnek, amit életmódjukból tehetnek a hagyományos prosztatarák-kezelés kiegészítésére” – mondja. Kipróbálhatják az akupunktúrát vagy más nem hagyományos kezeléseket is, például spirituális tevékenységeket.

A kulcskérdés a biztonság, mondja Morris. „Meg kell bizonyosodnod arról, hogy biztonságban van-e kiegészítő megközelítések használatával. Keressen jó kommunikációt az onkológusok és a kiegészítő orvosok között. ”

És a CAM-terápiák lehetséges kockázatai valósak. “Egyes kiegészítő szerek növelhetik a hormonszintet és stimulálhatják a daganatot” – mondja Morris.

Összességében a prosztatarákos férfiaknak szélesebb körben kellene dolgozniuk egészségükön, mondja. „Minél egészségesebb vagy, annál jobban felkészülsz arra, hogy jól éld az életed és küzdj a betegségeddel. ”

Bővebben a prosztatarákról

GYIK a csontokra terjedő prosztatarákról

Hogyan vonja be házastársát vagy partnerét a fejlett prosztatarák-kezelésbe

Az előrehaladott prosztatarák 8 tünete és azok kezelése

Iratkozzon fel Férfi Egészségügyi Hírlevelünkre!

A legújabb prosztatarák

Az NBC „Today” show műsorvezetője, Al Roker prosztatarákot diagnosztizáltak

Roker beszélt a rák ezen formájának szűréséről, amely összességében 6 férfiból 1-et érint, és a fekete férfiak körében a leggyakrabban diagnosztizált rák.

Írta: Don Rauf 2020. november 6

A mindennapi egészség prosztatarák elleni küzdelem hónapja Twitter-csevegés: Íme, amit kihagytál

Szeptember a prosztatarák tudatosítás hónapja. Ennek jegyében az Everyday Health Twitter-csevegést szervezett a Prosztatarák Alapítvány két szakértőjével. . . .

Írta: Elizabeth DeVita-Raeburn 2020. október 20

A prosztatarák-szűrési ajánlások több későn diagnosztizált prosztatarákot, kevesebb esetet korán diagnosztizálnak

Az új tanulmányi eredmények azt sugallják, hogy a prosztatarák konzervatívabb szűrésének költsége az lehet, hogy több férfit diagnosztizálnak előrehaladottabb, nehezebben kezelhető állapotban. . .

Szerző: Shari Roan 2020. május 21

A multidiszciplináris prosztatarákklinikák javítják az ellátást

A klinikák lehetővé teszik a férfiak számára, hogy többféle véleményt kapjanak a rák kezelésének legjobb módjáról.

Szerző: Shari Roan 2019. november 21

A prosztatarák kezelése: Hogyan lehet megelőzni a „határozatos megbánást”

A prosztatarák kezelésének számos módja van – de néha ez zavartsághoz vagy akár megbánáshoz is vezethet.

Írta: Howard Wolinsky 2018. november 13

6 személy a prosztatarák egészségügyi csapatához

Mivel a prosztatarák daganatai általában lassan nőnek, valószínűleg van ideje szakértők széles skáláját bevonni, és olyanokat, akik segíthetnek a rák kezelésében. . .

Írta: Paul Raeburn 2018. július 3

Az előrehaladott prosztatarák 8 tünete és azok kezelése

A fájdalom, a fáradtság és az étvágytalanság az előrehaladott prosztatarák és kezelésének gyakori tünetei. Íme, mit tehet, hogy jobban érezze magát.

Írta: Paul Raeburn 2018. április 9

Hogyan vonja be házastársát vagy partnerét a fejlett prosztatarák-kezelésbe

Miközben az előrehaladott prosztatarák diagnózisával járó érzelmek szövevényét rendezi, ne feledje, hogy partnere is hasonlóan érezhet. . .

Írta: Paul Raeburn 2018. április 9

6 fájdalomcsillapító tipp előrehaladott prosztatarákos férfiaknak

Az előrehaladott prosztatarák átterjedhet a csontjaira, fájdalmat okozva – de vannak olyan lépések, amelyek segítségével enyhülést találhat.

Írta: Paul Raeburn 2018. április 9

Rákhírek a 2021-es virtuális AACR éves találkozóról: Célzott terápia és immunterápia áll a középpontban

A célzott terápia és az immunterápia javulást mutatott a tüdőrák, a limfóma és a melanoma esetében.

Írta: Miriam Davis, PhDA, 2021. április 22"

Egy dolog biztos: a rákdiagnózissal sokat kell foglalkozni. Ha előrehaladott prosztatarákot diagnosztizáltak nálad, valószínűleg aggódik amiatt, hogy mi vár rád.

Amikor feldolgozza érzelmeit, információkat gyűjt, és elfogadja a kezelési tervet, ne feledjen egy fontos dolgot: a diagnózis nem csak Ön számára sokk, hanem házastársa vagy partnere számára is pusztító.

„A prosztatarák diagnózisa sokkoló a páciens számára, és ezt meg is osztják a páciens partnerével; ez erofertil ára neki is megdöbbentő” – mondja Michael Morris, MD, a New York-i Memorial Sloan Kettering Cancer Center prosztatarákra szakosodott onkológusa.

Bár Ön és partnere érthetően félelmetes és szorongó lehet, fontos, hogy támogassák egymást mindenben, ami a prosztatarák kezelésében áll.

Előrehaladott prosztatarák: Következő lépések párként

Az American Cancer Society szerint 2018-ban mintegy 165 000 új prosztatarákos esetet diagnosztizálnak az Egyesült Államokban. Az előrehaladott prosztatarákban szenvedőknél a daganat általában átterjedt a test más részeire, például a csontokra vagy a nyirokcsomókra. . Az orvosok ezt a típusú rákot IV. stádiumúnak vagy előrehaladottnak minősítik.

Sok férfi esetében az előrehaladott prosztatarák nem kezelhető sikeresen. „Az előrehaladott betegségben szenvedő betegekre további teher nehezedik, ha azt mondják, hogy nem gyógyíthatók” – mondja Dr. Morris. „Mind a beteg, mind a partnere kénytelen gondolkodni egy véges élettartamról és a mortalitás problémáiról. ” Ilyenkor a legfontosabb, hogy elfogadják a diagnózist, és egymáshoz forduljanak érzelmi támogatásért.

A párok sokféleképpen reagálnak, ha előrehaladott prosztatarákot diagnosztizálnak, és Önnek és partnerének meg kell tennie azt, ami az Ön számára megfelelő. Vannak, akik csapatként csatlakoznak, és összefognak, hogy szembenézzenek a diagnózis következményeivel. Mások dühösek lehetnek, vagy megtagadhatják a diagnózis elfogadását. Ha Ön és partnere ilyen reakciót tapasztal, a tanácsadás segíthet, hogy megtalálják a kommunikáció és a közös munka módját.

Be kell vonnia partnerét a gondozási és kezelési döntéseibe, és nyitottnak kell lennie a szexuális és életmódbeli problémákkal kapcsolatos tünetekkel kapcsolatban. Néha, különösen, ha egy orvos rossz hírekkel szolgál, nehéz befogadni mindent, ami elhangzik. Ha házastársa vagy élettársa van veled, akkor emlékezhet arra, amit a választásairól tudnia kell, beleértve azokat is, amelyek a kezelésével kapcsolatosak.

A kapcsolat és a szexuális élet ápolása

A prosztatarák megérintheti élete néhány leginkább privát területét. A kezelés gyakran magában foglalja a hormonterápiát, amelynek célja a prosztatarák növekedését elősegítő hormonok zavarása. A kezelés mellékhatásai közé tartozik a szexuális teljesítmény, a libidó és az erekciós funkció csökkenése.

Ebben a párod számára legnehezebb időszakban „a rablás érzése támad, hogy a betegség elvette az intimitást, és konkrétan a szexuális intimitást” – mondja Morris. „Igaz küzdelem folyik azért, hogy visszanyerjük a közös élet érzését, és hogyan lehetünk intimek szex nélkül. Még ha megtalálja a módját az erekció visszanyerésének, a libidó továbbra is alacsonyabb hormonterápia mellett, mint hormonterápia nélkül. ”

Morris azt javasolja, hogy a párok találjanak más módokat az intimitás kifejezésére, ha például a közösülés már nem lehetséges. A fizikai érintkezés – az ölelés és simogatás – segíthet abban, hogy partnere közel érezze magát még az egykor megélt szexuális élet hiányában is. A szexterapeutával vagy párkapcsolati tanácsadóval való együttműködés szintén segíthet Önnek és partnerének megtalálni a módját, hogyan kezelje szexuális vagy kapcsolati problémáit, amelyekkel szembesülhet.

Az előrehaladott prosztatarák a házastársa egészségére is hatással lehet

Az Európai Urológiai Szövetség 2018-as ülésén bemutatott tanulmányban dán kutatók 56 nőt kérdeztek meg a férjük előrehaladott prosztatarákja rájuk gyakorolt ​​hatásáról.

Kevesebb mint felük arról számolt be, hogy partnerük rákja hatással volt saját egészségére. A kutatók ezután nyolc érintett nővel készítettek mélyinterjút. Néhányan közülük szociálisan elszigeteltnek érezték magukat, mert férjük fáradtsága – a kezelés gyakori mellékhatása – megnehezítette számukra a párkapcsolatot, ami miatt a nők úgy érezték, hogy el vannak választva a családtól és a barátoktól.

Egyedül is érezték magukat, mert úgy gondolták, hogy erősnek kell lenniük a férjükért, ezért nem tudták megosztani szorongásaikat és félelmeiket. Aggodalomra ad okot az is, hogy át kell venni néhány olyan feladatot, amelyet korábban férjeik végeztek. „22 ablakunk van, és a férjem úgy gondolja, hogy még ki tudja csiszolni őket, és a kertészkedést is el tudja végezni” – mondta az egyik feleség. „De nem történik semmi, és nem akarja, hogy szakmai segítséget kérjek. ”

A kutatók azt mondták, hogy „a jó mentális és érzelmi egészségnek a kezelés megítélésének részét kell képeznie, és meg kell próbálnunk biztosítani, hogy a betegek és partnereik is megkapják a szükséges támogatást. ”

A partnerek közötti jó kommunikáció természetesen segíthet enyhíteni az egyes partnerek aggodalmait. Önnek és házastársának nyíltnak kell lennie az érzéseivel és a félelmeivel kapcsolatban. Az érzelmek és aggodalmak megosztása segíthet enyhíteni a félelmet és a bizonytalanságot, amellyel szembenéz. És ne féljen segítséget kérni, amikor szüksége van rá. Konkrétan fogalmazza meg, hogyan segíthet partnere – legyen szó a ház körüli munkákban való segítségről, az orvosi találkozókra való elszállításról vagy a kezelési döntések meghozatalában való segítségnyújtásról.

Ön és partnere szintén hasznosnak találhatja, ha beszél egy terapeutával, aki elősegítheti a nyílt kommunikációt, vagy csatlakozhat egy támogató csoporthoz, hogy megosszák az Ön által átélt eseményeket olyan emberekkel, akik hasonló tapasztalatokon mennek keresztül. „Az embereknek nem szabad úgy érezniük, hogy nincs szükségük segítségre” – mondta Morris. „A segítség rendben van. ”

Hogyan segíthet az onkológusa

Morris szerint az onkológusok sokkal többet tehetnek a párokért, mint pusztán a kezelést. „Az onkológusnak egyeztetnie kell a párral a betegség kezelésének legjobb módját illetően. Ahogyan a betegek számára fontos egészségügyi problémákat kell rendeznünk, úgy a pszichés szükségletekkel is foglalkoznunk kell. ”

Mit mond azoknak a pároknak, akik küszködnek, vagy éppen elfordulnak egymástól?

„Attól függ, hogy a pár miért nem szövetkezik egymással” – mondja Morris. „Néhány pár nagyon megijedt attól, hogy mit hoz a jövő, és ezeknek a pároknak nagyon hasznosak a további információk. És lehet, hogy minden partner megtalálja a módját, hogyan képezze magát. Ez megnyugtató lehet – íme, mit hoz a jövő, és itt vannak azok a tényezők, amelyek ebben szerepet játszanak.

„Mások számára ez elsöprőnek tűnik, és az információ nem segít. Előfordulhat, hogy bekapcsolódhat a webes keresésbe, amíg az nem lesz mindent felemésztő élmény, ami előidézi a problémát. A betegeknek és családjaiknak megnyugtatásra van szükségük. ”

Döntse el partnerével, hogy milyen típusú információkat szeretne kapni, és mondja el orvosának, hogy mennyit vagy keveset szeretne tudni. Ezután mindannyian csapatként dolgozhatnak az ellátás és a kezelés irányításán.

Bővebben a prosztatarákról

6 fájdalomcsillapító tipp előrehaladott prosztatarákos férfiaknak

GYIK a csontokra terjedő prosztatarákról

Áttétes kasztráció-rezisztens prosztatarákot diagnosztizáltak: mi a következő lépés?

Iratkozzon fel Férfi Egészségügyi Hírlevelünkre!

A legújabb prosztatarák

Az NBC „Today” show műsorvezetője, Al Roker prosztatarákot diagnosztizáltak

Roker beszélt a rák ezen formájának szűréséről, amely összességében 6 férfiból 1-et érint, és a fekete férfiak körében a leggyakrabban diagnosztizált rák.

Írta: Don Rauf 2020. november 6

A mindennapi egészség prosztatarák elleni küzdelem hónapja Twitter-csevegés: Íme, amit kihagytál

Szeptember a prosztatarák tudatosítás hónapja. Ennek jegyében az Everyday Health Twitter-csevegést szervezett a Prosztatarák Alapítvány két szakértőjével. . . .

Írta: Elizabeth DeVita-Raeburn 2020. október 20

A prosztatarák-szűrési ajánlások több későn diagnosztizált prosztatarákot, kevesebb esetet korán diagnosztizálnak

Az új tanulmányi eredmények azt sugallják, hogy a prosztatarák konzervatívabb szűrésének költsége az lehet, hogy több férfit diagnosztizálnak előrehaladottabb, nehezebben kezelhető állapotban. . .

Szerző: Shari Roan 2020. május 21

A multidiszciplináris prosztatarákklinikák javítják az ellátást

A klinikák lehetővé teszik a férfiak számára, hogy többféle véleményt kapjanak a rák kezelésének legjobb módjáról.

Szerző: Shari Roan 2019. november 21

A prosztatarák kezelése: Hogyan lehet megelőzni a „határozatos megbánást”

A prosztatarák kezelésének számos módja van – de néha ez zavartsághoz vagy akár megbánáshoz is vezethet.

Írta: Howard Wolinsky 2018. november 13

5 módszer az életminőség javítására a prosztatarák kezelése során

Adja hozzá ezeket a stratégiákat a prosztatarák kezelési rendjéhez, hogy javítsa fizikai és mentális egészségét.

Írta: Paul Raeburn 2018. július 3

6 személy a prosztatarák egészségügyi csapatához

Mivel a prosztatarák daganatai általában lassan nőnek, valószínűleg van ideje szakértők széles skáláját bevonni, és olyanokat, akik segíthetnek a rák kezelésében. . .

Írta: Paul Raeburn 2018. július 3

Az előrehaladott prosztatarák 8 tünete és azok kezelése

A fájdalom, a fáradtság és az étvágytalanság az előrehaladott prosztatarák és kezelésének gyakori tünetei. Íme, mit tehet, hogy jobban érezze magát.

Írta: Paul Raeburn 2018. április 9

6 fájdalomcsillapító tipp előrehaladott prosztatarákos férfiaknak

Az előrehaladott prosztatarák átterjedhet a csontjaira, fájdalmat okozva – de vannak olyan lépések, amelyek segítségével enyhülést találhat.

Írta: Paul Raeburn 2018. április 9

Rákhírek a 2021-es virtuális AACR éves találkozóról: Célzott terápia és immunterápia áll a középpontban

A célzott terápia és az immunterápia javulást mutatott a tüdőrák, a limfóma és a melanoma esetében.

Írta: Miriam Davis, PhDA, 2021. április 22"

A multidiszciplináris klinikák több különböző típusú egészségügyi szakember összehangolt ellátását biztosítják a prosztatarákos betegek számára. iStock

Azok a prosztatarákos férfiak, akiket multidiszciplináris prosztatarákklinikákon kezelnek, amelyek egy fedél alatt több típusú egészségügyi szakembert, köztük sebészeket, onkológusokat, urológusokat és radiológusokat tömörítenek, nagyobb valószínűséggel vitatkoznak kezelési lehetőségeikről, és megfelelő kezelést kapnak. az ellátás szabványainak megfelelően – állítják a Cancer folyóiratban november 19-én megjelent tanulmány szerzői.

Az új tanulmány egy multidiszciplináris prosztatarák klinika eredményeinek legnagyobb és leghosszabb vizsgálata. Ez akkor jön, amikor a bizonyítékokon alapuló rákkezelési irányelvek betartása erősen bátorított, amint azt a Journal of Clinical Oncology 2015 augusztusában megjelent cikk is tárgyalja. Ezen túlmenően egyre több bizonyíték áll rendelkezésre, például a 2015 novemberében a Cancer című folyóiratban közzétett tanulmány eredményei arra vonatkozóan, hogy a rákos beteg ellátása jelentős változást jelenthet, különösen a legbonyolultabb és legnehezebb esetekkel küzdő betegek esetében.

Az American Cancer Society szerint évente több mint 170 000 amerikai férfinél diagnosztizálnak prosztatarákot. A bőrrák kivételével ez a betegség a férfiaknál a leggyakoribb rák. Számos kezelési lehetőség áll rendelkezésre, kezdve a műtéttől, a sugárterápiától, a hormonterápiától, a kemoterápiától és bizonyos esetekben az aktív felügyelettől, ahol a viszonylag lassan növekvő rákot inkább figyelni lehet, mint kezelni.

A kezeléssel kapcsolatos döntések gyakran nagymértékben személyre szabottak, és olyan tényezőktől függenek, mint a beteg típusa és betegségének stádiuma, életkora, egyéb egészségügyi problémái és életminőségi megfontolások, mint például a vizelet inkontinencia és a szexuális zavarok kockázata, amelyek bizonyos prosztatákkal kapcsolatosak. rákkezelések.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.